Foutmelding

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.

Centrale Training 3 maart 2019

  • Datum: 4 March 2019
  • Door: kyudorenmei

Minimaal 6 maal per jaar organiseert de Kyudo Renmei Nederland een centrale training voor haar leden. Deze trainingen staan onder leiding van de Technische Commissie van de Renmei en geven de mogelijkheid om een hele dag Kyudo te beoefenen samen met leden van andere dojo. 

Zondag 3 maart was er weer een centrale training in Apeldoorn die dit keer onder leiding stond van Jaap Buitink sensei, Erik van Zanten en Ronald Postema. De laatste werd als leraar toegevoegd om feedback te krijgen over zijn eigen lesgeven binnen de Kyō Ren Kan en Washinkan dojo's. Het thema van de dag was Kihon tai en Tai hai, de basis van Kyudo. Dit keer waren er 23 deelnemers waarvan (ondanks of dankzij het carnaval) ongeveer de helft uit Brabant. We konden ook weer een aantal leden verwelkomen die voor de eerste keer deelnamen aan een centrale training. 

Na het groeten werd er begonnen met voorschieten door de leraren gevolgd door alle aanwezige leden. Daarna nam Erik de les over met een les in Kihon tai waarin alle basis houdingen en bewegingen werden geoefend in tweetallen. De aloude regel binnen Kyudo dat "als je geen kramp of pijn voelt, dan doe je het waarschijnlijk niet goed" was aan het eind van de les wel duidelijk. Veel deelnemers hadden even een moment nodig om hun spieren te ontspannen. 

In de ochtend kwam oud-Kyudoka Ton van Gaalen langs. Hij is helaas na 30 jaar gestopt met Kyudo en gaf aan nog een paar spulletjes te hebben die hij graag wou overdragen aan de aanwezige deelnemers. Daarom werd er tussendoor ter ere van hem de 'Ton van Gaalen Tai Kai' georganiseerd. Erik friste de regels voor de timing voor wedstrijdschieten nog een keer op en daarna konden alle deelnemers twee ronden op de mato's schieten. Een speciale vermelding was er voor Jeroen die als Makiwara schutter toch driemaal de mato wist te raken. De spulletjes van Ton werden daarna dankbaar verdeeld in volgorde van aantal treffers. 

Ton had ook een Makiwara meegebracht waar hij een nieuwe eigenaar voor aan het zoeken was. Het feit wil dat Ineke ook op zoek was naar een Makiwara voor training thuis en zij riep dan ook snel 'ik!', om daarna rood aan te lopen omdat ze zich realiseerde dat ze iets te enthousiast reageerde. Maar een betere nieuwe eigenaar konden we natuurlijk niet vinden, dus de match was gemaakt. Ton werd hartelijk bedankt voor zijn cadeaus en zijn jarenlange inzet voor het Nederlandse Kyudo. Hoewel hij zelf geen Kyudo meer zal beoefenen hopen we hem nog wel eens te mogen verwelkomen als toeschouwer bij de trainingen. 

Daarna werden er twee groepen gemaakt. De dangraden kregen les van Erik, en de kyugraden kregen les van Jaap sensei en Ronald. Voor de groepen werd de aandacht weer terug gelegd naar Tai hai, dit maal in combinatie met schieten in sharei vorm. Iedereen met een stabiel schot werd opgenomen in de sharei, waarmee Niklas en Jeroen dus ook konden mee doen. Voor hun beide een nieuwe ervaring. Daarnaast kreeg iedereen individuele correcties bij het schieten, waarbij Louis op de Makiwara natuurlijk niet werd vergeten. Het laatste half uur was er ruimte om vrij te schieten. 

De reacties op deze leerzame en vooral intensieve training waren zeer positief. Iedereen ging moe naar huis en in sommige auto's was alleen de chauffeur nog wakker op de terugreis. Er is veel geleerd wat je mee terug kunt nemen naar je eigen dojo om daar in je eigen training op te nemen. Maar vooral was het natuurlijk een hele gezellige dag waar we als grote groep kyudoka's weer samen konden trainen. De volgende centrale training zal gehouden worden op zondag 7 april