Foutmelding

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.

Hosha: boogschieten te voet

Hosha: boogschieten te voet

De periode na het ontstaan van het Kamakura Shogunaat wordt gekenmerkt door veel onrust en oorlogen tussen de verschillende clans. We mogen aannemen dat het boogschieten in deze periode verder geperfectioneerd is en dat er ook kyujutsu scholen zijn ontstaan. Maar omdat er geen schriftelijke overlevering is en de scholen vandaag ook niet meer bestaan, is over deze periode weinig te zeggen.

Dat verandert in het midden van de 15e eeuw met een zeer bekende samoerai die in zijn tijd een van de beste boogschutters was: Heki Danjō Masatsugu (1443 – 1502). Volgens de legende ontwikkelde hij op basis van zijn ervaringen op het slagveld een nieuwe en in zijn tijd revolutionaire techniek voor het schieten door voetsoldaten. Dit wordt beschreven als: hi, kan, chū (fly, pierce, center). De precisie en effectiviteit van het schot werd daarmee substantieel verbeterd. De naam van deze nieuwe school is naar zijn oprichter de Heki Ryu.

Veel is er niet bekend over Heki Danjō Masatsugu maar vast staat dat hij zijn kennis over heeft gedragen naar zijn leerling Yoshida Shigekata die wat hij geleerd heeft, heeft vastgelegd in een tekst rol (mokuroku) die tot de dag van vandaag gebruikt wordt in het onderwijzen van de Heki stijl.

De opvolgers van Yoshida Shigekata hebben vaak een eigen element ingebracht in de oorspronkelijke vorm van de Heki Ryu. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een groot aantal Heki stromingen (Ha) waarvan vandaag nog de Heki Ryu Chikurin Ha, de Heki Ryu Sekka ha en de Heki Ryu Insai Ha actief zijn.

<Lees verder>