Foutmelding

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.

Kyuba: het boogschieten vanaf paard

Kyuba: het boogschieten vanaf paard

In de geschiedenis van de Takeda Ryu is te lezen dat het boogschieten te paard (Kyuba) ontstaan is in het midden van de 6e eeuw onder keizer Kinmei (509 – 571). Tijdens de bijzetting van keizerin Jingu en keizer Ojin uit de 3e eeuw in de Yusuhara Hachiman-gū Shinto tempel in Oita bad de keizer voor vrede en een goede oogst, en schoot vanaf paard op drie doelen die de koninkrijken van Korea voorstelden. Deze stijl van schieten werd Yabaseme genoemd wat later omgevormd werd tot Yabusame.

Meer dan driehonderd jaar later vroeg keizer Uda aan zijn belangrijkste minister, Minamoto no Yoshiari, om de Kyuba stijl te ontwikkelen. Vanaf dat moment is de handhaving van deze stijl oftewel “Kyuba no reiho” het erfelijke recht van de Minamoto familie. In de jaren daarna van de Kamakura periode tot de Muromachi periode ging dit recht over in de Takeda clan en daarbinnen de Geishu Takeda familie die de bewakers werden van de ware methode en de boeken die de regels beschrijven van de Takeda Ryu, de “Kyuba no Reiho”.

De Genpei oorlog (1180 – 1185) leidde tot een grote vraag naar goed geschoolde militairen wat er tot leidde dat de latere Shogun Minamoto no Yoritomo zijn kyujutsu leraar Ogasawara Nagakiyo (1162 - 1242) vroeg om een nieuwe Ryu te stichten. Dit werd de Ogasawara Ryu, een yabusame  school (schieten vanaf een paard), die tot de dag van vandaag bestaat. Elk jaar wordt in de eerste week van mei in Kyoto een Yabusame demonstratie gehouden door leden van de Ogasawara clan als onderdeel van Shinto ceremonies. Een andere lid van de Ogasawara clan, Ogasawara Sadamune (1294 - 1350), werd later verantwoordelijk voor de hof etiquette onder keizer Go-Daigo. Sterk beïnvloed door een zen boeddhistische monnik uit China leidde dat tot de ceremoniële vorm van boogschieten in de Ogasawara school die nog steeds bestaat naast het yabusame.

Naast de Ogasawara Ryu die yabusame onderwees, was er ook de Takeda Ryu die onder leiding stond van Takeda Nobumitsu (1162 – 1248) een tijdgenoot van de oprichter van de Ogasawara school. De Takeda Ryu bestaat vandaag de dag nog steeds en leden van de Ryu voeren elk jaar in oktober in Kyoto de zogenaamde Kasagake demonstratie uit bij dezelfde tempel als waar in mei de Yabusame plaats vindt. Hierin is te zien dat het boogschieten vanaf paard van de Takeda Ryu meer elementen heeft van het vechten op het slagveld dan de Yabusame variant van de Ogasawara Ryu.

<Lees verder>