Foutmelding

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.

Kyudo Enteki France Open 2022

  • Datum: 9 July 2022
  • Door: Queeny

Op 2 en 3 juli vond de Open de France, enteki taikai plaats in Tournan-en-Brie. Het was de eerste open enteki taikai georganiseerd door de Franse kyudo renmei. Vanuit Nederland deden Erik-sempai, Paula, Vincent van Shudokan, Jeroen en Queeny van Kyōrenkan, en Pauline van Enshin dojo mee.

Op de vrijdagavond waren we al aangekomen in Frankrijk om rustig bij te kunnen komen van de reis. Op de zaterdagochtend werden we ingeschreven als Team NL en Team Fryslan. Na inschrijving mochten we inschieten op de ōmato's op 60 meter afstand tot de lunchpauze.

Rond 13.00 uur werd de taikai geopend met het groeten, een toespraak en uitleg van de taikai procedure vanuit de organisatie, en een yawatashi sharei door Claude Luzet-sensei. Er waren in totaal 13 teams, en team Frysland met heupnummer 1 mocht meteen het spits afbijten met twee andere teams.

   

Er zouden vijf rondes van vier pijlen geschoten worden op gekleurde tokuten mato's. Wat betekent dat je meer punten krijgt naarmate je dichter bij het midden van de mato raakt. Na drie rondes stond team NL eigenlijk al op de tweede plaats, en team Fryslan op de derde. De hitte en de vermoeidheid begon dan na de derde ronde ook wel een beetje merkbaar te worden in het aantal treffers. Aan het einde van de dag stond team NL en team Frysland nog steeds op de tweede en derde plaats. Queeny stond net met één punt verschil achter op de tweede plaats. Maar de punten van beide dagen zouden uiteindelijk opgeteld worden voor de uiteindelijke teams en individuele scores, dus er kon nog van alles gebeuren.

Op de zaterdagavond was er nog een feestelijke bijeenkomst met verschillende hapjes en een drankje.

De volgende dag werd er op 30 meter afstand op tokuten mato's geschoten. Hier zou vantevoren niet voor geoefend kunnen worden, dus je moest snel wennen aan de nieuwe opzet. Helaas was Vincent ziek, dus moest team Fryslan het met een teamlid minder doen. Er zouden deze keer drie rondes van vier pijlen geschoten worden, en het was spannend. Er leek meer geraakt te worden dan de dag ervoor.

Uiteindelijk zaten beide Nederlandse teams in de top 8 die door mochten naar de finales na de lunchpauze. Team NL was helaas al snel uitgeschakeld in de achtste finale, terwijl Team Fryslan ondanks een teamlid minder, zich tot de vierde plaats heeft weten te worstelen na een shoot-out.

Het Franse team dat de dag ervoor op de eerste plaats stond, had met succes hun plaats behouden, en waren daarmee de team winnaars van de taikai.

Queeny was nog steeds eerste plaats individueel dames, en uiteindelijk ook van beide categorieën, dus zij mocht met Pascal en Olivier nog een afsluitende sharei doen.

Het was een ontzettend leuk weekend geweest. We danken de Franse renmei voor de uitnodiging, de gezelligheid en de goede organisatie. Het was nog niet zeker wanneer/of er een tweede editie zou plaatsvinden, maar Nederland hoopt dan weer van de partij te mogen zijn.