Foutmelding

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.

Makiwara-training 28 november 2021

  • Datum: 30 November 2021
  • Door: Queeny

Op 28 november vond er een makiwara-training plaats in Apeldoorn voor alle beginners tot en met 5e kyu.

De training stond onder leiding van Erik senpai, Lammert en Ronald, met Vincent, Paula, Matjaz en Queeny als assistenten.

Van verscheidene dojo was materiaal verzameld waardoor er maar liefst zeven makiwara’s opgezet konden worden.

Na het openen van de training, werd de groep eerst opgedeeld voor een korte les in kyudo kleding aantrekken. Vooral de manier van het knopen van de hakama is bij mannen en vrouwen anders, en natuurlijk zijn er ook verschillende manieren per dojo. Als beginner kan je het beste je senpai of sensei vragen hoe je het beste je hakama kan knopen, en hoe je hem ook weer netjes opvouwt om op te bergen.
Voor een filmpje kan je eventueel op YouTube kijken. Voorbeelden om mee te beginnen:

Vervolgens werd er een introductie gegeven over het materiaal waarmee we schieten. De boog, de pees, de pijlen, en de yugake kwamen aan bod. Waar let je op, hoe verzorg je het, etc. Ook als je materiaal leent van je dojo, of misschien juíst wanneer je materiaal leent van de dojo, zorg je dat het materiaal in orde is, en zorg je waar nodig voor vervanging van handvatten (nigirikawa) en pezen (tsuru) en de verdikking ervan (nakajikake).

 

  

 De groep werd weer opgedeeld naar niveau waardoor we drie groepen hadden die ieder met een leraar aan de gang gingen. De mukyu beginners kregen les in taihai: het correct gaan zitten, staan, en het correct in- en uitlopen van een shajo. De deelnemers die later op de dag een examen zouden doen voor 5e of 4e kyu kregen les bij de makiwara’s.

 

Na de pauze bleven de groepen zo goed als hetzelfde, en werd er alleen gerouleerd met de leraren. Zo kreeg men ook weer andere aanwijzingen, of op een andere manier uitleg over eerder benoemde aandachtspunten.

Rond drie uur was het dan tijd voor de examens. Maike van Washinkan mocht als eerste beginnen voor haar 5e kyu examen. In totaal waren er vijf mensen die opgingen voor hun 5e kyu, en zes mensen voor hun 4e kyu.

Na kort beraad terwijl de dojo alvast opgeruimd werd, werd iedereen weer bijeengeroepen voor de uitslag en het afgroeten. Ten eerste een opmerking dat hoewel iedereen het goed heeft gedaan, is het niet gebruikelijk dat er geklapt wordt na een examen. Het goede nieuws dat alle 11 examenkadidaten geslaagd waren voor hun kyu-examen kon gelukkig wél op een applausje rekenen. Iedereen nogmaals gefeliciteerd!

Mensen die graag hun examen feedback willen inzien, mogen een mailtje sturen naar examen@kyudo-renmei.nl

De dag leek heel snel voorbij gegaan te zijn. Desalniettemin hopen we dat iedereen er veel van opgestoken heeft en ondanks de nieuw aangekondigde corona maatregelen, toch een weg vindt om kyudo te blijven beoefenen.

Zoals altijd vind je meer foto's op de KRN Facebook pagina.
Mocht je zelf nog leuke foto's willen delen, stuur ze dan door naar communicatie@kyudo-renmei.nl

Iedereen bedankt voor jullie komst en deelname!

 

 

Naam Behaalde graad Dojo
Robert-Jan Merkx 4e kyu Washinkan dojo
Joshua Hau 4e kyu Washinkan dojo
Cyriel van Aar 4e kyu Washinkan dojo
Emmy Drost 4e kyu Enshin dojo
Paul Waelput 4e kyu Kyō Ren Kan
Martijn Schendstok 4e kyu Kyō Ren Kan
Michiel Holtkamp 5e kyu Enshin dojo
Yolanda de Jongh 5e kyu Washinkan dojo
Yi-Ju Kuo 5e kyu Washinkan dojo
Leroy van Gorp 5e kyu Washinkan dojo
Maike van Tol 5e kyu Washinkan dojo