Foutmelding

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.

Nederlands kampioenschap Kyudo 2019

  • Datum: 19 November 2019
  • Door: kyudorenmei

Op zondag 17 november hadden 30 Kyudoka zich verzameld in Apeldoorn voor het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Kyudo. Hoewel Kyudo normaal gesproken geen competitieve sport is gaat het éénmaal per jaar wel om de treffers. Juist dan is het belangrijk om je vorm te behouden en niet te gretig te willen schieten op de mato's. Ook het omgaan met de druk om te presteren en omgaan met andere spanningen is iets wat belangrijk is in je ontwikkeling in Kyudo. Kyō Ren Kan had voor de gelegenheid twee teams afgevaardigd. Het eerst team bestaande uit Queeny, Wieke en Rik, en een tweede team bestaande uit Jeroen, Joop en Bjorn. Merel schoot voor de gelegenheid mee met Joszef en Rachel met het Washinkan team. Ronald deed als reserve van het Kyo Ren Kan team mee  in het 'mixed' team met Ruerd (Hunze) en Paula (Shudokan). Daarnaast was er het Shudokan team met Erik, Vincent en Jo, en twee Hunze teams bestaande uit Jaap sensei, Lammert en Sjef, en Daniel, Luuk en Marcel. Enshin deed mee met een team bestaande uit Nedzib, Arnold en Matjaz. Wat ook leuk was dat nieuwe leden van Enshin en Washinkan zich hadden gemeld om te helpen met de organisatie en natuurlijk ook voor het ondersteunen en aanmoedigen van hun eigen teams. 

De dag begon met het opstellen van de teams en het groeten. Daarna was het aan Erik en Jaap sensei om de deelnemers welkom te heten. Zoals gebruikelijk voerde Jaap sensei als de hoogst gegradueerde daarna een Yawatashi uit en kon het NK formeel van start gaan. Met de loting werd de teamvolgorde vastgesteld en daarna schoten er elke keer twee teams. Per ronde werden er vier pijlen per deelnemer geschoten in een sharei met wedstrijdstiming (kyogi maai). In die timing moeten de teams in maximaal 8 minuten alle pijlen schieten. Dat dit toch nog wel eens lastig kan zijn bleek voor het Kyō Ren Kan-2 team dat niet voldoende had aan de tijd en een treffer afgekeurd zag worden doordat deze buiten de tijd werd geschoten. Tot aan de pauze werden er drie ronden geschoten. 

  

In de pauze even tijd om bij praten met twee oud-leden van de Kyudo Renmei. Oud-leden Coen Hekman en Ton van Galen waren aanwezig en zij genoten zichtbaar van het spannende NK. Omdat Coen gestopt is, heeft hij zijn Kyudo spullen verkocht, maar hij had nog allerlei kleine, overgebleven spulletjes die had hij neergelegd op tafel voor de leden om uit te zoeken. In de pauze kon ook even worden bijgepraat door de (oud-)leden van de dojo's. De nieuwe leden werden voorgesteld en er werd even een praatje gemaakt met de toeschouwers.

Na de pauze nog één ronde schieten voor de teams en daarna was het tijd voor de finales. Het eerste Kyō Ren Kan team stond op de eerste plaats, het mixed team op de tweede en het team van Shudokan op de derde plaats. De vierde plaats werd gedeeld door het team van Enshin en Hunze. Daarom werd er eerst een shootout tussen beide teams gedaan om te bepalen wie er naar de halve finales kon. In de spannende shootout kon er nog geen winnaar worden aangewezen en daarom was een tweede ronde noodzakelijk. Daar kwam Enshin als winnaar uit de bus en was daarmee de vierde finalist. 

De eerste halve finale was tussen het team van Shudokan en het mixed team. Shudokan bleek te sterk voor het mixed team en ging door naar de finale. In de tweede halve finale tussen Kyō Ren Kan en Enshin werd het heel spannend, en was het Wieke die het team naar de finale schoot met haar drie treffers. Maar eerst nog de strijd om de derde plek. Ook hier spanning waarbij Enshin en het mixed team gelijk tegen elkaar op gingen. Na 12 pijlen bleken ze ieder een gelijk aantal treffers te hebben. Vanwege tijdsgebrek werd besloten om de derde plek te delen. 

En toen was het tijd voor de spannende finale. De twee beste teams, Kyo Ren Kan -1 en Shudokan, tegen elkaar en er waren wederom veel treffers. Maar omdat ze dicht bij de rand zaten waren ze lastig te zien. Zaten ze erin of niet. De vermoeidheid van de dag nam ook zijn tol, schoten werden minder accuraat. Na het tellen een gelijkspel. De teams moesten het nog een keer tegen elkaar opnemen. De vermoeide teams schoten nog een ronde tegen elkaar en dit keer was het duidelijk, het team van Kyō Ren Kan mocht zich winnaar noemen van de competitie. 

  

Maar de dag was nog niet afgelopen. De 10 beste schutters werden uitgenodigd voor het kampioenschap individueel. Er werd geschoten in twee tachi van 5 schutters die in twee ronden elk 8 pijlen mochten schieten. Rik was hierbij ijzersterk door in de eerste ronde drie treffers te maken er daarna nog eens drie in te schieten. Erik zat er vlak achter en voor de derde plaats moest een shootout worden gehouden tussen Jaap sensei, Nedzib, Vincent en Ruerd, met Jaap sensei als winnaar. Rik was hiermee de winnaar individueel geworden op het NK en had met succes zijn titel van vorig jaar verdedigd. 

Als laatste opstellen voor het groeten en de prijsuitreiking. De twee wisselbekers werden uitgereikt aan team Kyō Ren Kan en Rik. Daarna werd de stijlprijs uitgereikt. Deze prijs wordt gegeven aan degene die op zijn eigen niveau het mooiste en consistentste Kyudo heeft laten zien tijdens het NK. De jury bestaande uit Jaap sensei, Erik en Nedzib, hadden de schutters beoordeeld gedurende de dag en hierbij werd alleen gelet op de vorm, niet zozeer op de treffers. Queeny werd door Erik naar voren geroepen om de prijs in ontvangst te nemen. Een groot compliment dat kon rekenen een lang applaus. Daarmee herhaalde Kyo Ren Kan de bijna unieke prestatie met het winnen van de teamprijs, de individuele prijs en de stijlprijs.

Nog even tijd voor de foto's en daarna opruimen en naar huis om de prijzenkast te vullen. De resultaten van Kyō Ren Kan zullen deze week zeker in de dojo worden gevierd.