Foutmelding

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.

Opening Nieuwe Jaar

  • Datum: 9 January 2019
  • Door: kyudorenmei

Het eerste evenement van het nieuwe jaar bij de KRN is altijd het nieuwjaarsschieten. Net zoals in andere jaren wordt het jaar feestelijk geopend met een speciale ceremonie, spelletjes en een nieuwjaarstoast. Dit jaar waren er 26 deelnemers verzameld op de nieuwe locatie in Apeldoorn waarvan een aanzienlijk deel uit de Kyo Ren Kan dojo. 

Na het opbouwen van de dojo met de nieuwe Azuchi en het nieuwe net kon het evenement beginnen met het groeten en een kort welkomstwoord van Jaap sensei. Daarna werd begonnen met een Yawatashi ceremonie waarbij Jaap sensei met assistentie van Coen Hekman en Cees de Wit een Kabura-Ya (fluitende pijl) schoot om de dojo te zuiveren van kwade kami en de goede kami probeert aan te trekken. De pijl gaf in ieder geval een mooi en diep geluid waardoor het jaar goed is begonnen. 

   

De voorzitter van de KRN, Erik van Zanten, nam daarna het woord voor de traditionele Nieuwjaarstoespraak. Hij bedankte iedereen hartelijk voor de aanwezigheid en gaf in zijn toespraak aan dat de KRN door het voortslepende conflict wederom een turbulent jaar heeft gehad, maar dat hij ook zeker vele lichtpuntjes ziet. De KRN heeft voor haar leden de verschillende trainingen en examens georganiseerd, en een groot aantal leden hebben ook een nieuwe graad weten te halen. Een speciale vermelding was daarbij voor Cor Takken die vorig jaar geslaagd is voor zijn 5e dan. Dit jaar zal voor de KRN in het teken staan van stabilisatie, het uitbouwen van de internationale samenwerking en groei van het aantal leden bij de verschillende dojo's.

    

Een andere traditie is natuurlijk het schieten op de nieuwjaars mato's waarmee je voor jezelf geluk kunt afdwingen voor het komende jaar. De door Jeroen Hoppenbrouwers meegebrachte velletjes werden aangebracht op de vijf mato's zodat iedereen de kans had om op het zwijn te schieten. Ook de nieuwe, nog niet gegradueerde leden kregen daarbij de kans om een tweetal pijlen op de mato's te schieten. Slechts enkele van de pijlen wisten het doel te treffen en aan de winnaars werden de mato's overhandigd.

Er was natuurlijk ook ruimte voor een stukje gezonde competitie. Bij het volgende spel werden er vier teams gevormd en de rood-witte mato's werden opgehangen. Het team moet hierbij zijn eigen kleur schieten en treffers in het verkeerde vlak gelden als punten voor de tegenstander. Aan de niet-gegradueerden werd ook gedacht. Voor hen werd de O-mato (grote doel) met ballonnen versierd en op halve afstand gezet om op te schieten.

     

Het daaropvolgende spel werd aangedragen door André Schiebroek. Het is een afgeleide van een sharei die in de Ogasawara ryu beoefend wordt voor de grote tempel in Kyoto. Hierbij lossen de schutters snel achter elkaar een pijl op de O-mato. Voor de gelegenheid werd de O-mato vol gehangen met ballonnen en konden de drie teams aan de slag. De pijlen werden snel achter elkaar geschoten en met luide knallen werden de ballonnen kapot geschoten. Jaap sensei gaf op het eind nog de aanwijzing dat deze vorm van schieten ook  een vorm van Sharei is, Je moet nog steeds op elkaar letten en de bewegingen op elkaar afstemmen. 

Voor het laatste spel werden de kin mato's opgehangen. Deze kleine goudkleurige mato's zijn zeer moeilijk te raken en degene die voldoende geluk of vaardigheid hebben om ze te raken mogen ze ook mee naar huis nemen. Ronald leek geluk te hebben. Zijn eerste pijl zat er vlak links naast en zijn tweede pijl leek een treffer. Op verzoek van Jaap sensei mocht Ronald blijven zitten op de shai en wachten op de uitslag. Maar helaas, de tweede pijl zat er een paar millimeters naast aan de rechterkant en was dus geen treffer. Dat ze moeilijk te raken zijn bleek wel, want uiteindelijk was niemand in staat om er eentje te bemachtigen. 

      

Als laatste was het tijd voor de Nieuwjaarstoast. De glaasjes saké en fruitdrank werden gevuld en met een geheven glas werd op het nieuwe jaar getoast. Er werd nog even gezellig nagesproken over de dag en daarna was het tijd voor iedereen die een cadeau had meegenomen om ook een cadeau weer uit te kiezen om mee naar huis te nemen.

Een geslaagde en gezellige dag.

(foto's: Queeny Inaldo)