Verslag Herfstseminar 2021

  • Datum: 14 October 2021
  • Door: Queeny

In de vroege ochtend op zaterdag 9 oktober stond er al een groepje enthousiastelingen klaar bij Sporthal Sprengeloo in Apeldoorn. Het langverwachte Herfstseminar, het eerste seminar in bijna twee jaar, zou eindelijk plaatsvinden. Zodra de deur open kon werd de dojo opgezet, en ruim op tijd stonden we omgekleed en wel, klaar voor de warming-up. Vervolgens werden we ingeleid met een hairei en een voorwoord door KRN voorzitter André Schiebroek. Tryggvi Sigurðsson sensei, kyōshi 7e dan, en voorzitter van de shidōiinkai van de Europese Kyudo Federatie, zou met Jaap sensei, renshi 5e dan, het seminar leiden.

Als eerst werd het seminar geopend met een yawatashi sharei door Tryggvi Sigurðsson sensei als ite, André als 1e kaizoe en Ronald als 2e kaizoe. Vervolgens mochten de overige deelnemers ook op volgorde van hun toegewezen heupnummer een sharei uitvoeren.

         

Nick, Inez en Rianne uit Hunze Dojo en Sally en Cor uit Enshin mochten het spits afbijten. Aangezien we met 30 deelnemers waren, waren we na zes tachi klaar. We kwamen even bij elkaar om de sensei heen zitten die wat feedback voor ons had. Hij benadrukte dat veiligheid het belangrijkste is in kyudo. Hij ziet dat veel mensen met korte pijlen schieten terwijl ze wellicht nog niet op het niveau zitten om die veilig te schieten. Over het algemeen was hij tevreden over wat hij had gezien. Hij vond dat iedereen afgezien van wat verbeterpunten, wel op zijn/haar niveau schoot. Een speciale vermelding had hij voor Nick die met nog maar zes maanden ervaring al zo goed matomae aan het schieten was. Verder mocht de kai bij iedereen wat langer en konden we meer aandacht besteden aan nobiai.

Na de middagpauze werd de zaal verdeeld in twee shajō met elk vier mato. In twee groepen onder leiding van Jaap sensei en Tryggvi Sigurðsson sensei kreeg iedereen individuele feedback over hun techniek. Dit ging even door tot de theepauze, waarna de sensei van shajō wisselde.

Omdat dit evenement ook een viering is van het 40 jarige bestaan van de Nederlandse kyudo renmei, heeft de feestcommissie een speciale bamboe pen en shitagake met KRN logo besteld. Leden die niet aanwezig waren krijgen deze bij het eerstvolgende evenement. 

Moe maar voldaan werd de eerste dag afgesloten. Er was ook nog een avondprogramma, dus iedereen ging snel naar zijn/haar hotel om in te checken, om rond 19.00 weer samen te komen bij restaurant Green Leaf in het centrum. Voor de feestelijke gelegenheid hadden we oud-leden uitgenodigd voor het etentje. Jeanet en Gerben, Adriana, Rina, Coen en Ton kwamen gezellig mee-eten en waren zelfs al eerder aanwezig in de gymzaal om onze kyudoka in actie te zien.

KRN voorzitter André Schiebroek had dan ook nog een speech voorbereid om te proosten op het 40 jarige jubileum van de KRN. Jaap sensei werd bedankt voor het lesgeven, Erik sempai werd bedankt voor zijn rol als voorzitter van het vorige bestuur tot en met het eígenlijke 40 jarige bestaan vorig jaar, en Sigurðsson sensei werd ook nog bedankt voor zijn komst en kreeg ook een klein presentje.
Het eten en de drankjes smaakten zeer goed, het was gezellig om weer met iedereen bij te praten, maar helaas moesten we toch weer op tijd naar bed, want we hadden nog een dag twee van het seminar.

Die begon ook weer met een warming-up, gevolgd door het groeten en een kort woordje door de sensei. Jaap sensei, Lammert en Erik sempai zouden de dag openen met een hitotsu mato sharei. Aangezien de heren alledrie rissha schutters zijn, werd er een (blijkbaar weinig voorkomende) staande versie gedemonstreerd. Vanwege een miscommunicatie was er wat onduidelijkheid over de uitvoering, maar de harmonie tussen de schutters was alsnog zichtbaar aanwezig.

  

Vervolgens mocht iedereen weer een sharei laten zien, in dezelfde opstelling als de dag ervoor. Er zat duidelijk verbetering in iedereens vorm en techniek, zo werd opgemerkt door beide sensei. Er werd overigens ook benadrukt dat bijna iedereen, vooral de beginners, met een te zware boog schoten. Sigurðsson sensei kon beamen dat je voor de verbetering van je techniek, je beter een lichtere boog kon gebruiken, en dat daar helemaal niks mis mee is. Je leert met een lichtere boog de juiste techniek (verder) te ontwikkelen, terwijl wanneer je (met een onderontwikkelde techniek) een te zware boog probeert te trekken, je teveel op spierkracht trekt.

De training vervolgde zoals de dag ervoor weer in twee shajō. Bij de gevorderde groep kreeg men meer aanwijzingen over tenouchi en werd er verder vooral vrij geschoten.

        

De dagplanning was iets korter dan op zaterdag, dus helaas heeft Sigurðsson sensei niet meer bij de junior leden kunnen kijken. Desondanks heeft iedereen veel geschoten en hopelijk ook veel geleerd. Het was in ieder geval een geslaagd weekend en we zijn blij met de opkomst en actieve deelname van iedereen. Heel veel dank gaat uit naar Sigurðsson sensei dat hij de reis naar Apeldoorn wilde maken om ons te onderwijzen op dit Herfstseminar.  

Meer foto's van dit seminar vind je op de KRN Facebook pagina