Overslaan en naar de inhoud gaan

Makiwara training 11 December 2022

Op 11 december 2022 vond er weer een makiwara training plaats in Apeldoorn. De training is gericht op beginners, die nog bezig zijn met hun beginnerstraject, of deze al afgerond hebben, en mensen met een 5e kyu-graad. Een hoop nieuwe gezichten voor de aanwezige leraren en hun assistenten.

Na het ophangen van het net en het klaarzetten van de makiwara’s, bogenrekken en pijlenbakken, sprak Jaap sensei de groep toe om de dag te openen. Vervolgens opende Erik sempai de training met een makiwara sharei. Dit was een sharei waarbij je twee pijlen schiet, en waarin je je kiai laat horen.

Vervolgens werd de groep van 21 man in vier kleinere groepjes gedeeld onder leiding van een of twee assistenten met afwisselend een lid van de Technische Commissie.  Voor assistenten is het namelijk ook een mooie gelegenheid om ervaring op te doen in het lesgeven van beginners. De groepen en assistenten werden tussendoor gerouleerd zodat deelnemers van meerdere mensen feedback konden krijgen. Na de pauze heeft Erik sempai nog iets over kyudo gebruiksvoorwerpen en de onderhoud daarvan verteld. Een goede verzorging van je materialen is net zo belangrijk voor je kyudo.

 

Er werd na de pauze nog twee keer gerouleerd voordat we overgingen op de examens. Er waren namelijk ook acht deelnemers die examen zouden doen. Vantevoren hadden deze examenkandidaten al een theorie-examen ingeleverd, dus ze hoefden alleen nog een makiwara sharei te laten zien. Voor degenen die het voor de eerste keer voor een jury in het bijzijn van andere kyudoka examen doen is het extra spannend. Maar we zeggen altijd maar; je doet examen zoals je traint, afgezien van extra publiek, schiet je eigenlijk gewoon zoals je tijdens je trainingen ook schiet. (Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk)

Na de examens had Jaap sensei nog wat algemene aanwijzingen en opmerkingen, waarna de uitslag bekend werd gemaakt. Iedereen was geslaagd! Een mooie prestatie en mooi om getuige te zijn van iedereens eerste stap(pen) op hun lange kyudo-pad.

 

Nogmaals gefeliciteerd allemaal!

Iedereen hielp nog even mee met het opruimen van de dojo, alle materiaal werd weer ingepakt en dat was dan weer het einde van het laatste evenement van het jaar. We hopen dat iedereen er veel van geleerd heeft en bovenal er veel plezier aan heeft beleefd, en we hopen iedereen gezond en wel in het nieuwe jaar terug te zien.

We wensen iedereen alvast fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe!